Bio je sjajan fudbaler. U prijedorskom Rudaru je pokazao da je fudbaler pred kojim je velika karijera. Došao je rat i srušio snove o igranju za veliki klub. Ali, Azmir Čaušević, Đokin kako ga zovem odmilja, ostao je veliki čovjek i rado viđen gost u svakom finom društvu.

Danas u Americi živi i radi, najsretniji kada dođe na svoje Brdo, Vedro polje, među raju koja ga poštuje. Mnogima je valjao i pružio podršku. Kada je riječ o Omladinskom fudbalskom klubu Brdo, bez Azmira Čauševića bi bilo veoma teško.
Vlasnik je Cluba Coyotes kroz koji je prodefilovala estradna elita. Druželjubiv uz ogromnu dozu ljubavi prema rodnom kraju, prošle godine je organizovao veliko humanitarno sijelo, gdje je sa svojom rajom prikupio 13 hiljada $ za Omladinski fudbalski klub Brdo. Na taj način raja iz Detroita je rekla koliko poštuje Azmira Čauševića.

Uskoro će sezona godišnjih odmora i opet ćemo se okupljati na našem Mataruškom Brdu i Vedrom polju gdje Đokin tako rado dođe. U društvu Samira Čauševića i ostale fine raje pričaju se priče o danima kada je Azmir žario i palio bosanskokrajiškim stadionima.
Radujemo se tim susretima i ove godine, u nadi da ćemo širiti broj ljudi koji kao Azmir i Samir Čaušević, poštuju tuđe i punim srcem vole svoje. Hvala, ovim dobrim ljudima. Znamo da ne vole publicitet, ali ovo je najmanje što klub koji život znači može uraditi za ljude koji su toliko dali za OFK Brdo i na koje smo jako ponosni.

Scroll Up