U petom kolu druge lige RS – Grupa Zapad naši momci su dočekali jednog od favorita za osvajanje lige, Borac iz Šamca.

Ova utakmica je bila sve, nego obična prvenstvena utakmica. Naime kako ste mogli vidjeti na našem FB Profilu, napustio nas je naš dugogodišnji radnik, sportski direktor i prijatelj kluba Bahrudin Džamdžić – Karaga. Prema tome ćemo ovaj izvještaj posvetiti u potpunosti Karagi, i samim time pokušati, onima koji ga nisu poznavali, dočarati njegovu ulogu, doprinos i značenje za OFK Brdo.

Doček

Obično bi, Karaga bio, ako ne prvi, onda sigurno, prvi poslije ekonoma Ese, koji je stizao na Vedro Polje, na dan utakmice. Igrači koji se pretežno okupljaju 1h ili 1h i 30 min prije početka utakmice, već srdačno bivaju dočekani, na samom prilazu svlačionici. Uz njemu svojstven pristup i stav, u trenutku je opuštenost igrača, znao usmjeriti i uozbiljiti, te tako već prvim stiskom ruke “natjeriti” igrača, da koncentraciju usmjeri na utakmicu. U tim kratkim razgovorima znao je i često “ocijeniti” raspoloženost igrača, te tako sugerisati i treneru da li je igrač zaista i mentalno spreman odazvati se zadacima koji se od njega traže. Ove osobine profilisane su njegovom profesijom kao Inspektor SIPE, i aktivnostima koje nisu bile nimalo bezopasne.

Dok bi trener pripremao sastav, i vodio individualne razgovore sa igračima, Karaga bi u medjuvremenu kao službeni predstavnik kluba, kao domaćin dočekivao protivnik i službena lica, te ih usmjeravao na odredišta, a na gostovanjima vodio ekspediciju OFK Brdo u pohod na bodove.

U svlačionici

Nakon toga, ekipe bi se uputile u svlačionice, a Karaga zajedno sa trenerom, svojim kratkim izlaganjem uputio igrače u “tehničke” pojedinosti utakmice. Obično su to bile neke preporuke ili kritike uprave (pozitivne i negativne). Ne rijetko su to bile i informacije od sportskog značaja, da li je protivnik igrački kompletan i sl. stvari. Znao je to Karaga jer je u medjuvremenu i uspio zajedno sa službenim licima iz saveza i predstavnicima protvinika, ispunio zapisnike sa sastavima. Poslije toga sportski dio je bio prepušten treneru i igračima, a Karaga bi napuštao svlačionicu.

Za vrijeme utakmice

Za vrijeme utamice Karaga je bio zadužen, za red i disciplinu na našoj klupi. U situacijama kada i najjači živci, uslijed toka utakmice, sudijskih odluka, i sl, popuštaju, Karaga bi svojom pojavom i mirnim riječima smirivao strasti. Isto tako ukoliko bi neke stvari ubjedljivo išle na štetu OFK Brdo, znao je to Karaga i na prikladan način saopštiti delegatu utakmice.

Nakon utkamice

Kako i u profesiji tako i u zadacima za OFK Brdo, Karaga je bio vrhunski profesionalac. Uglavnom se nije zadržavao dugo nakon utakmice, i rijetko je “vruće glave” analizirao utakmice. Ali ipak je dovoljno vremena provodio sa ekipom i upravom, te tako sa svima stvorio blizak, prijateljski i odnos, krašen međusobnim poštoanjem i povjerenjem.

OFK Brdo – Borac Šamac 1:1

Trebalo je sve i ovoga puta biti tako, ali nažalost ove Nedjelje, Karaga nije dolazio sa Esom, nije dočekao igrače, igrači nisu vodili razgovore sa “svojim” sportskim direktorom a sav teret je pao na trenera Mirzu, i ostale članove uprave. Nije bilo moguće u tako kratkom vremenu odgoditi utakmicu. te je ekipa uz dodatno opterećenje ušla u utakmicu. Dala se nervoza primjetiti od samog početka, ali nakon par Minuta se moglo vidjeti da je OFK Brdo imalo motiv više.

I kao da sve sva težina i napetosti te sudijske odluke, skupile baš danas. Golove utakmice nećemo posebno komentarisati jer ih možete vidjeti u videu ispod, što je još jedna novost u našim izvještajima. Pokušaćemo ovo koliko prilike budu dozvoljavale i da nastavimo. Pored ovog smo imali jos nekoliko izglednih prilika, ali čini se da nam nekako fali onaj klasični gol igrač.

Golovi

Sudijska lakrdija

Ono što je vrijedno pomena jeste sudijska (ne)pravda, koja se već događala i nama a i nekim protivnicima Borca. Danas u režiji sudije Smiljića iz B.Luke. Naime u nekoliko vrata smo oštećeni, u najbolju ruku sumljivim odlukama. A jednom i drastično, ne sviranjem očiglednog jedanaesterca. O ovome ćemo narednim danima obavijestiti i video materijalom, nadležne institucije a javnost. Ono što moramo priznati, jeste opravdano isključene našeg Miličevića koji je isključen zbog udaranja laktom u predjelu glave, kako je navedeno u zapisniku. Ostaje nam da vidimo, koliko utakmica nećemo moći računati na Nikolu. Sve u svemu na igru naših momaka nemam amjerku. Bod protiv jednog od favorita je svakako i više nego dobar rezultat. Ostaje bojaznost da će se ova “sudijska kuhinja” nastaviti i u budućnosti, i da će nam to praviti doadtni problem.

Ostali rezultati 5 Kola


“SLOGA” – Čelinac 3:2

“JEDINSTVO” – Proleter Teslić 4:0

Sloboda M.Grad – MLADOST 5:0

Brdo – Borac Šamac 1:1

Omarska – “Sloga S” 1:1

“LAKTAŠI” – “DUBRAVE” 1:2

OFK POLET 1926 BROD – Progres 2:0

%d bloggers like this: